De vrouwen van Rione Sanità

Ornella, Nunzia, Giuseppina, Maria Grazia, Rosa en Raffaella. Dat zijn de fantastische groepsgenoten waarmee ik samen een tentoonstelling heb gemaakt in de volksbuurt Rione Sanità in Napels. Allemaal wonen ze in de buurt of zijn ze er geboren. Afgelopen dinsdag hebben we de expositie gepresenteerd in de ‘vicolo della cultura’, een straatje dat door de organisatie Opportunity is omgetoverd tot museum voor de buurt, met boekenkastjes, muurschilderingen van beroemde Napolitanen zoals Sophia Loren en Totò. Ook zijn er twee theaters, die zich bevinden in panden die onttrokken zijn aan de Camorra.

De expositie vertelde een verhaal over de culturele positie van de vrouw aan de hand van kostuums, vanaf de oudheid en Pompeï tot nu, van controle en inperking tot successen en vrijheid.  We hebben een groot aantal kostuums en objecten gemaakt, op ware grootte en miniatuurformaat, van de burqa tot de mantel van de Madonna en het mantelpak met de beroemde handtas van Queen Elisabeth, waarin zij naar verluidt altijd een revolver en een handvol juwelen meedroeg.

Een interessant verhaal is dat van de Romeinse priesteres Eumachia. Zij woonde in de eerste eeuw na Christus in Pompeii en leidde een succesvolle onderneming, de corporatie van wevers, ververs en waslieden, die de belangrijkste industrie van Pompeii vormden. De door haar gebouwde weverij is nog altijd te zien tussen de opgravingen, evenals een standbeeld gewijd aan haar.

De tentoonstelling was het resultaat van een cursus kostuums maken, die wordt gegeven door kostuumontwerper Giuseppe Avallone, die aan veel grote toneel- en mediaproducties heeft meegewerkt, waaronder de serie Rome en de film The Passion of the Christ. Hij leerde ons nieuwe technieken voor het werken met textiel, zoals het plisseren en verven van stoffen. Wij noemen hem ook wel Wikipeppe, want hij is voor ons een oneindige bron van kennis over de betekenisvolle rol die kleding en accessoires in de geschiedenis hebben ingenomen.

Daarnaast worden we begeleid door Patrizia Visone, een creatief onderneemster die onder andere een succesvolle hoedenlijn heeft opgezet in Napels. Zij maakt deel uit van Woman of Worth (WOW), die als doel heeft wereldwijd de positie van vrouwen te versterken.

Het was geweldig om aan mensen uit de buurt onze creaties te laten zien en met hen hierover te discussieren. De Napolitaanse krant Il Mattino wijdde een artikel aan onze expositie, en we kwamen zelfs op televisie. De cursus gaat ook na de tentoonstelling verder, dus ik ben benieuwd wat we allemaal nog meer gaan leren!

Dit bericht is gepubliceerd op maart 30, 2023 om 9:33 am. Het’is opgeslagen in geschiedenis, Napels, reportage, tentoonstelling en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: