Christiaan Alberdingk Thijm (auteur De familie Wachtman) over het boek Schaduwfamilie:
Wie ben ik? Een vraag die iedereen zich weleens stelt. Dit boek geeft een indringend beeld van wat het met je doet als de helft van jouw verhaal ontbreekt. Een zoektocht naar identiteit, familie en waardering. Prachtig opgeschreven.
Jelte Sondij (journalist), over het boek Schaduwfamilie:
Wat een herkenning! Openhartige verhalen van donorkinderen die een unieke inkijk geven in hun belevingswereld. Relevante inzichten van gastauteurs. Een aanrader voor iedereen die met donor-conceptie te maken heeft.
Marieke Jooren (Conservator Museum MORE):
Voor de tentoonstelling Nieuwe Kaders: schilderkunst, fotografie en film 1920-1940 was ik op zoek naar iemand die goed thuis is in de film uit deze periode. Via het Stadsarchief Amsterdam kwam ik bij Vera terecht. Ik heb haar ervaren als een snelle werker en een enthousiast, pragmatisch en communicatief persoon. Ze maakte voor de tentoonstelling een selectie van zo’n 20 films, passend bij de geselecteerde schilderijen en foto’s, en schreef drie hoofdstukken voor de begeleidende publicatie. Omdat ze daarin niet alleen haar filmexpertise maar ook de schilderkunst en fotografie diende te betrekken, was het geen gemakkelijke opdracht. Vera bleef echter optimistisch, onvermoeibaar en vatbaar voor andermans kennis en ideeën. Ook schuwde ze niet om af en toe haar mening te geven over mijn werk.
Anneke van Veen (Conservator fotografie Stadsarchief Amsterdam):
Voor de tentoonstelling Modern Perspectives. Foto & Film, Amsterdam 1920-1940 (oktober 2019-februari 2020) mocht ik voor de tweede keer samenwerken met Vera de Lange. Om film te kunnen verweven in het verhaal over de beeldmedia in het interbellum, had ik hulp nodig. Vera en ik kenden elkaar van het project over Fotostudio Merkelbach (2013). Als filmwetenschapper is Vera thuis in de materie en goed bekend met de collectie van EYE Filmmuseum. Haar onderzoek naar en analyse van 70 filmtitels uit de collecties van 4 instituten waren onontbeerlijk voor mijn begrip van het onderwerp en voor de eindselectie van getoonde filmfragmenten. Vera is niet alleen een enthousiaste en degelijke onderzoekster, zij heeft ook een vlotte pen die goed van pas kwam bij het schrijven van de zaalteksten.
Amy Stenvert (Conservator tentoonstellingen, Museum IJsselstein):
Voor verschillende tentoonstellingen in Museum IJsselstein in 2017, 2018 en 2019, waaronder “Licht” en “Galerie Pouleuff”, heeft Vera de zaalteksten geschreven over de kunstenaars en de getoonde werken. Vera beschikt over een flinke dosis enthousiasme, is onderzoekend en heeft zich bijzonder snel in het thema verdiept. Ze schrijft zeer scherpe en aanstekelijke teksten.
Natalie Dubois (Conservator Toegepaste kunst en vormgeving, Centraal Museum):
Voor het boek ‘Rietveld Schröderhuis’, dat is uitgegeven door het Centraal Museum, heeft Vera het hoofdstuk over Truus Schröder geschreven. Voor het eerst wordt hiermee voor een breed publiek aandacht besteed aan het levensverhaal van deze bewoonster en mede-ontwerpster van het huis, een verhaal dat Vera beeldend en toegankelijk heeft opgeschreven. Ze heeft hier in korte tijd zelfstandig aan gewerkt en de wetenschappelijke bronnen vertaald naar een heldere tekst met relevante afbeeldingen. Het was prettig om met haar samen te werken.
Walter Swagemakers (Senior Projectleider Collecties, EYE Filmmuseum):
Vera de Lange heeft in 2014, 2015 en 2016 als zelfstandige voor EYE gewerkt voor het project ‘Datamigratie’ en het EU-project ‘European Film Gateway’. In het kader hiervan heeft Vera metadata waaronder filmbeschrijvingen gecontroleerd, aangevuld en naar het Engels vertaald. Daarnaast heeft zij URL’s van digitale films geüpdatet en rechteninformatie over de films toegevoegd. Vera heeft bovengenoemde werkzaamheden zeer systematisch uitgevoerd. Haar redactionele werk is van zeer goede kwaliteit en zij beschikt over goede communicatieve vaardigheden.
Rommy Albers (Senior Curator Nederlandse film, EYE Filmmuseum):
Vera heeft zowel tijdens haar stage-onderzoek bij EYE naar de Cinetone Filmstudio’s in Amsterdam als in latere samenwerkingsprojecten getoond een volhardend en gedegen onderzoeker te zijn die tot dan toe onbekende feiten en verhalen uit de Nederlandse filmgeschiedenis boven water weet te halen. Om die verhalen vervolgens helder en goedgeschreven te presenteren – in haar scriptie, in artikelen en op de webblog van EYE Filmmuseum.
Ida van Zijl (Oud-conservator Toegepaste kunst en vormgeving, Centraal Museum):
Vera de Lange heeft als stagiaire bij mij gewerkt, en heeft zich intensief bezig gehouden met de wetenschappelijke bundel Rietvelds Universum die gelijktijdig is verschenen met de gelijknamige internationale tentoonstelling. Zij heeft niet alleen veel organisatorisch werk verzet, maar had ook een grote redactionele inbreng. Ze is creatief én nauwkeurig, schrijft uitstekend, heeft een brede interesse, weet zich snel in te werken in voor haar onbekend terrein en is zeer productief. Daarnaast is het heel prettig om met haar samen te werken.
Edwin Jacobs (Directeur Centraal Museum):
Ik ben zeer tevreden met het onderzoeksverslag dat Vera heeft geschreven voor het project Herijking Sit-in. Op alle fronten is het een helder verslag geworden plus duidelijke aanbevelingen.