wat doet verascoop?

verascoop a.k.a. Vera de Lange is veelzijdig inzetbaar voor historische research en journalistieke teksten. Mijn passie ligt bij de geschiedenis van kunst en cultuur in de twintigste eeuw, en vooral de wervelende en vernieuwende energie van de jaren twintig en dertig, waarin het Rietveld het Schröderhuis bouwde, Charlie Chaplin Modern Times maakte en Bordewijk Bint schreef.

Hieronder vind je een greep uit de research- en schrijfprojecten waar ik als filmwetenschapper en journalist aan heb gewerkt.

Daarnaast werk ik ook als tekstschrijver voor diverse media en tekstbureaus. Artikelen die ik schreef tijdens mijn stage bij NRC Boeken zijn hier en hier te vinden. Mijn huidige opdrachtgevers zijn musea, culturele instellingen en documentairemakers. Daarnaast schreef ik tot voor kort het Collectieblog van Filmmuseum EYE en was ik filmrecensent bij het online magazine Cutting Edge.  De afgelopen jaren maakte ik bovendien deel uit van de Dagkrantredactie van het Nederlands Film Festival. Een editie van de NFF Dagkrant 2015 met artikelen van mij vind je hier, en hier vind je een interview uit 2016. Ook doe ik veel copywriting en scriptiebegeleiding voor SchrijversGezocht en transcribeer en notuleer ik voor Het Notuleercentrum.

Voor vragen en nieuwe opdrachten, mail naar: vera@verascoop.nl.

Projecten

Verlicht MIJ 2017

Teksten tentoonstelling Verlicht MIJ 2017
Voor de tentoonstelling Verlicht MIJ, die plaatsvindt in Museum IJsselstein van 2 december 2017 t/m 25 februari 2018, schreef ik de kunstenaarsteksten. Verlicht MIJ toont werk van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers, waaronder Pieke Bergmans, Matthieu Klomp en Jop Vissers Vorstenbosch, geïnspireerd door de magie van licht. Is licht nog een bron van leven en groei of is het verworden tot een kunstmatig verschijnsel, brandend door felle neonletters en koplampen? Kunstenaars proberen dit ongrijpbare medium in beeld te brengen, en zorgen voor kortsluiting in je hersenen met een divers aantal werken in de vorm van sculpturen, fotografie, video, design en installaties.

Meisjes in vrijheid/Jeunes filles en liberte

Stillfoto Meisjes in vrijheid. Foto Merkelbach, collectie Stadsarchief

Artikel over de film Meisjes in vrijheid (1934)
Voor het Tijdschrift voor Mediageschiedenis schrijf ik een artikel over de totstandkoming van de eerste Belgische speelfilm met geluid. In deze totaal vergeten romantische komedie getiteld Meisjes in vrijheid uit 1934 winnen wee Amsterdamse vriendinnen met een schrijfwedstrijd van de krant een reisje naar de Ardennen. Zonder  het te weten worden ze gevolgd door een journalist met een camera. Aangezien dit een Belgische productie was, is deze in twee talen opgenomen: het Nederlands en het Frans. De crew reisde hiervoor naar de gloednieuwe geluidsfilmstudio Cinetone in Amsterdam, waar ik mijn scriptie over schreef. De film bevat prachtige opnames van onze hoofdstad, onder andere gefilmd vanuit rijdende trams. De makers kwamen grotendeels uit Berlijn, die waren uitgeweken vanwege het opkomende nazi-regime. Ik bespreek de film ook in relatie tot het groeiende nationalisme in de periode.

Truus Schroder-Schrader

Foto Lucien den Arend, 1982

Hoofdstuk over Truus Schröder-Schräder
In opdracht van het Centraal Museum heb ik een hoofdstuk geschreven voor een boek dat gepubliceerd is bij de tentoonstelling Rietvelds Meesterwerk: Leve De Stijl! die vanaf maart t/m 11 juni 2017 hier te zien is. Mijn hoofdstuk gaat over Truus Schröder-Schräder, bewoonster en opdrachtgeefster van het Rietveld-Schröderhuis. Deze weduwe stond als compagnon en geliefde enigszins in de schaduw van de beroemde architect Gerrit Rietveld, maar was ook zijn inspiratiebron en adviseur. Aan de hand van onder andere brieven en notitieboekjes, die door een embargo pas kort geleden zijn vrijgegeven, en interviews met huisgenoten, buurtbewoners en andere betrokkenen wil ik een beeld geven van haar intrigerende karakter en stijl. In haar persoonlijke archief dook ik nog nooit gepubliceerde familiefoto’s op, die een nieuwe blik geven op haar levensgeschiedenis. Het boek is te koop in het Centraal Museum en in het ticket office van het Rietveld Schröderhuis.

jagd_auf_dich_02

Rechtenonderzoek EYE Filmmuseum
Voor EYE Filmmuseum onderzocht ik de rechtenstatus van een groot aantal verweesde films uit de collectie. Dit zijn veelal oude films- waaronder speelfilms, Polygoonjournaals, amateurfilms en documentaires- waarbij de makers niet bekend of niet traceerbaar zijn. Tot voor kort mochten archieven hier niets mee doen. Een recente wetswijziging in het auteursrecht heeft ertoe geleid dat verweesde films wel gepubliceerd kunnen worden, mits er een  zorgvuldige zoektocht heeft plaatsgevonden naar de auteurs of nazaten van hen. Daarbij vind ik vele spannende maar ook tragische levensverhalen die zich achter de schermen van de Nederlandse filmgeschiedenis hebben afgespeeld. Een artikel dat ik heb geschreven over het rechtenonderzoek aan de hand van drie voorbeeldfilms vind je op het EYE Collectieblog.

William-Kentridge-Hacking Habitat

Tentoonstelling HACKING HABITAT
De leegstaande Wolvenpleingevangenis in Utrecht was in de lente van 2016 bezet door de kunstmanifestatie Hacking Habitat-Art of Control. Meer dan 80 kunstenaars, waaronder William Kentridge, Joseph Beuys en Fernando Sanchez Castillo werpen er een kritische en soms humoristische blik op de invloed van controle en technologie die overheid en bedrijven proberen uit te oefenen op ons dagelijks leven. Hoe kun je als burger je vrijheid behouden en je eigen habitat weer ‘terughacken’? Het is een grensoverschrijdend thema dat veel omvat, waaronder ontsnappingsroutes, vluchtelingenstromen en muziek. Door die thema’s te clusteren in tours voor de bezoekers, heb ik de tentoonstelling inzichtelijker gemaakt. Ook heb ik meegewerkt aan de communicatie door het schrijven van persberichten en nieuwsbrieven.

25-jarig regeringsjubileum Wilhelmina

Films en affiches EYE Collectie op de European Film Gateway
Filmmuseum EYE heeft ruim 600 films en 900 affiches vanaf 1898 uit hun collectie op de European Film Gateway geplaatst, waardoor dit unieke erfgoed voor een groot publiek te vinden en te bekijken is. Mij is gevraagd om dit aanbod te helpen aanvullen en opschonen. Daaronder viel het vertalen van filmbeschrijvingen in het Engels, het updaten van links naar de filmpjes en het toevoegen van metadata en rechtengegevens. De Nederlandse vroege films en experimentele films zijn ook te zien op de website van EYE.

NL-FMA-BT_ZP-7629-91 werkfoto Filmstad met kraan

Documentaire Loet C. Barnstijn’s Filmstad Den Haag
Deze filmstudio, opgericht door een joodse filmpionier, heeft maar negen jaar bestaan maar kende een fascinerende geschiedenis. Met de komst van de geluidsfilm begin jaren dertig ontstond er een ware hausse aan Nederlandse speelfilms. Beginnende met De Jantjes werden er veel succesvolle spreekende films gemaakt, mede doordat we hulp kregen van vele gerenommeerde, voor het naziregime gevluchte filmvaklieden uit het buitenland, waaronder Kurt Gerron. In 1944 kwam er een abrupt einde doordat de villa en de studiohallen op Landgoed Oosterbeek werden vernietigd door een Engelse V2-raket. Met historicus en publicist Willem van der Ham doe ik research voor een lange documentaire over deze studio en zijn oprichter.

Piet Paris Sit-in video

ARTtubefilm over Piet Paris
In het kader van onderstaand eerder project (Onderzoek Sit-in Centraal Museum) heb ik voor ARTtube samen met filmmaker Dominic van Buul een kort filmverslag geproduceerd van de Sit-in met Piet Paris. Dit wordt gebruikt voor promotiedoeleinden. Het resultaat is hier te zien.

SitInKlaskeOenema2013

Onderzoek Sit-in Centraal Museum
Het Centraal Museum gaf mij de opdracht onderzoek te doen naar de Sit-in, een activiteit die hier plaatsvindt. Directeur Edwin Jacobs interviewt sinds 2009 elke laatste zondag van de maand een kunstenaar of ontwerper van wie op dat moment werk te zien is in het Centraal Museum. Er zijn al vele bekende en interessante gasten voorbijgekomen, onder wie Dick Bruna, Bertus Mulder, Alexander van Slobbe en Jan Taminiau. Na vier jaar vond er een evaluatie plaats, waarvoor ik een managementadvies heb geschreven met de sterke en zwakke punten van het concept en aanbevelingen doe voor de toekomst.

Documentaireproject Rietveld Schröderhuis
In opdracht van het Centraal Museum en samen met regisseur Pieter-Rim de Kroon heb ik research gedaan voor een documentaire over het Rietveld Schröderhuis. Aan de hand van nieuw onderzoek, archiefmateriaal waaronder brieven en foto’s en interviews met oud-bewoners (er hebben in totaal meer dan 40 mensen in het huis gewoond!) wilden we een nieuw licht werpen op dit unieke Werelderfgoed.

gebouw_atlanta

Documentaireproject F.A. Warners
Het schrijven van een voorstel en het doen van research voor een AVRO Close Up- documentaire over de veelzijdige architect Philip (F.A.) Warners (1888-1952). Dit deed ik in opdracht van Windmill Film, het voormalige filmproductiebedrijf van regisseur Pieter-Rim de Kroon en producente Annemiek van der Hell, die onder andere de Gouden Kalfwinnende documentaire Hollands Licht maakten.

Meisjes in Vrijheid 1933

Fototentoonstelling Merkelbach in Stadsarchief Amsterdam
Het Stadsarchief Amsterdam organiseerde in september 2013 een tentoonstelling over het Merkelbach Fotoatelier, dat van 1913 tot 1969 gevestigd was boven het chique warenhuis Hirsch & Cie aan het Leidseplein. Atelier Merkelbach heeft een collectie nagelaten van meer dan 40.000 portretten, variërend van beroemdheden tot familieportretten van onbekende Amsterdammers. Zij fotografeerden ook op de filmset, waarnaar ik onderzoek heb gedaan. Voor de website Red een portret schreef ik artikelen over filmstills die in de jaren dertig in filmstudio Cinetone werden gemaakt.

Advertenties

Een gedachte over “wat doet verascoop?

  1. Ik geef hierbij toestemming voor het gebruik van mijn foto van Truus Schröder-Schräder op deze pagina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s