Schaduwfamilie: contract getekend!

Het is nu officieel: het boek Schaduwfamilie: de zoektocht van donorkinderen, dat ik met mijn halfzus Linda schrijf, gaat er komen! Na een serie gesprekken met maar liefst acht uitgeverijen, heeft er één de finish gehaald. Vorige week hebben we het contract met getekend met uitgever Gerjan de Waard. Zijn uitgeverij Scriptum, gevestigd in een historisch pand in het pittoreske centrum van Schiedam, geeft ongeveer 15 titels per jaar uit. Dat zijn vooral boeken over psychologie en leefstijl, maar ook fotoboeken en museumcatalogi, en ze zijn de vaste uitgever van de roemruchte Snoecks-gidsen. De verwachte datum waarop ons boek uit zal komen is 19 maart.

Het schrijven van het boek vordert intussen gestaag. Linda en ik hebben het hele land afgereisd om iedereen te interviewen. Negen van de tien interviews hebben we al achter de rug. We zijn er elke keer weer van onder de indruk hoe openhartig iedereen is, en wat een bijzondere en uiteenlopende verhalen we te horen krijgen. Daarnaast zijn we bezig met het schrijven van ons eigen verhaal, wat soms best confronterend is.

We hebben daarnaast drie gastauteurs aan het werk gezet om een hoofdstuk voor het boek te schrijven. Sandra van Loon, senior specialist bij Fiom (het kenniscentrum voor afstammingsvragen) maakt allereerst voor ons een historisch overzicht van de ontwikkelingen vanaf de eerste donorconcepties in 1948 tot nu. Hoe heeft de maatschappelijke discussie hierover zich in de loop der jaren ontwikkeld?

Hoofdstuk 2 wordt een essay over het thema ‘de maakbare familie’. Familiefilosoof Tanny Dobbelaar bekijkt het concept familie van alle kanten, en neemt daarbij vaak tegendraadse standpunten in. Zij zal een licht werpen op de zoektocht van donorkinderen, en vraagt zich af of zij niet ten prooi vallen aan de tragiek van het onbereikbare ideaal. Ook gaat ze in op de twijfelachtige rol van commerciële DNA-databanken.

Hoofdstuk 3 gaat over de psychologische aspecten van het contact met nieuwe familieleden. Bij dit contact ontstaan vaak moeilijkheden. Maureen Davis werkt als counselor en coach voor mensen met afstammingsvragen, en begeleidt mensen ook in het contact met nieuwe familieleden. Met haar ervaring biedt zij inzichten en houvast voor ouders, donoren en donorkinderen om hier mee om te gaan. Tot slot hopen we een hoofdstuk te kunnen toevoegen over het zoeken naar familie via DNA- en stamboomonderzoek: hoe gaat dat nu precies in zijn werk?

Gelijktijdig met de boeklancering zal er in Museum IJsselstein een foto-expositie openen, met portretfoto’s van de tien donorkinderen die in het boek worden geïnterviewd. Deze foto’s, die worden gemaakt door fotografe Katie Ford, zullen op levensgrote panelen van ca. 1 bij 2 meter in het park naast het museum komen te staan. Dit wordt een onderdeel van een grotere tentoonstelling in het museum over identiteit en afkomst.

Als je meer wilt weten over de vorderingen van boek en tentoonstelling, houd deze blog in de gaten!

Dit bericht is gepubliceerd op september 22, 2021 om 12:34 pm. Het’is opgeslagen in boeken, donorkinderen, fotografie, geschiedenis, tentoonstelling en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Plaats een reactie