Grosstadt, Paul Citroen, ca. 1920, Kunstmuseum Den Haag

Expositie Nieuwe Kaders

Eindelijk is het zo ver: in Museum MORE is de tentoonstelling Nieuwe Kaders geopend! Hierin staat de wisselwerking tussen film, fotografie en neorealistische schilderkunst in de jaren twintig en dertig centraal. Als filmhistorica  heb ik samen met fotohistoricus Flip Bool en conservator Marieke Jooren de catalogus geschreven en adviseerde ik bij de selectie van de te vertonen filmfragmenten.

Avant-garde fotografen en -filmers gaven in het interbellum een nieuwe en verrassende kijk op het alledaagse leven, met duizelingwekkende perspectieven, ritmische montage, scherpe contrasten en spannende composities. Ze lieten zich hierbij inspireren door de dynamiek van de opkomende moderne steden met hun fabrieken, voorbijrazende treinen en mensenmassa’s, maar zoomden bijvoorbeeld ook scherp in op details, een gegroefd gezicht of een karnemelkglas: de close-up als nieuwe cameratechniek. Nederlandse cineasten volgden via de vertoningen van de Filmliga de artistieke filmrevoluties in Rusland, Duitsland en Frankrijk op de voet.

Volkslogement, Charley Toorop, 1928, Van Abbemuseum

Bijna alle neorealistische schilders, evenals veel fotografen als Piet Zwart en Paul Schuitema waren lid van de Filmliga, en in hun werk is deze invloed volop terug te zien. Charley Toorops monumentale koppen zijn geïnspireerd door de Sovjetmontage, Carel Willinks lege stadstaferelen met gesloten gevels doen denken aan de nieuw-zakelijke filmdecors en Pyke Kochs Achterbuurtrapsodie heeft de grimmige sfeer van expressionistische horrorfilms als Das Cabinet des Dr. Caligari.

Pyke Koch, Acherbuurtrapsodie, 1929, Stedelijk Museum

In de tentoonstelling, die loopt tot en met 24 januari 2021, zijn veel fragmenten te zien uit Europese avant-gardefilms, maar ook Nederlandse films van Eye Filmmuseum. Zie hier een filmpje waarin conservator Marieke Jooren een mooie inkijk geeft in de tentoonstelling.

Museum MORE (het Museum voor Modern Realisme in Gorssel, vlakbij Deventer) heeft een fascinerende collectie, waarvan een groot deel bestaat uit de voormalige kunstverzameling van Dirk Scheringa. Tot en met 25 oktober is er ook een mooie tentoonstelling te zien met het werk van Jan Mankes, en op 8 november opent de expositie over het fenomeen Bob Ross.

Dit bericht is gepubliceerd op oktober 13, 2020 om 1:11 pm. Het’is opgeslagen in film, fotografie, geschiedenis, jaren dertig, jaren twintig, kunst, tentoonstelling en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: