Het ontstaan van Flevoland in beeld

Eindelijk is het zover: de filmcollectie van Het Flevolands Archief is online te zien. Het is het eerste zichtbare resultaat van het project dat ik in september 2019 heb opgestart. Hiervoor heb ik een plan van aanpak gemaakt, dat onder andere de opslag, de digitalisering en het presenteren van de films aan het publiek omvatte. Het grootste deel betrof films van de Rijksdienst IJsselmeerpolders, die het ontstaan en de opbouw van een nieuwe provincie met camera’s vastlegde. Deze unieke verzameling van circa 1000 filmrollen, maar ook geluidsbanden, videobanden en nog veel meer audiovisueel materiaal, van 1945 tot en met de jaren negentig, lag tot dan toe in het depot te verstoffen.

Een volledige titellijst met beschrijvingen was er toen ik met het project begon nog niet, en bij het archief zelf was weinig expertise over films aanwezig. Het in kaart brengen van de collectie was een ware puzzel, of zeg maar gerust een Rubiks kubus. Ook was een deel van de filmrollen in slechte staat en moest dringend geconserveerd worden. Met de hulp van een vrijwilliger die veel ervaring had met analoge film en mijn ondersteuner, historica Elize Weijers, heb ik een werkbaar plan gemaakt voor de films. Vervolgens heb ik het project aan Weijers overgedragen.

De films werden gebruikt ter voorlichting, educatie en promotie. Buitenlandse delegaties en groepen studenten die de polders kwamen bekijken, kregen deze films te zien. Weijers vertelt hierover: “Ze werden gedraaid in allerlei talen, van Duits tot Russisch en zelfs Japans. Van over de hele wereld kwamen mensen om dit bijzondere stukje land te bekijken. De films lieten deze bezoekers zien wat er allemaal komt kijken bij het maken van land: van het opwerpen van dijken tot aan het branden van riet.” De oudste film die online staat is een instructiereportage voor arbeiders in een werkkamp uit 1945. Maar er zitten bijvoorbeeld ook documentaires bij over de viering van het 15-jarige bestaan van Almere in 1986.

In totaal zijn er nu 92 films gedigitaliseerd, waarvan er 20 op de website van HFA te zien zijn. De overige titels kunnen op afspraak in de studiezaal worden bekeken. Hieronder bevinden zich ook films die beroemde cineasten als Bert Haanstra of Joris Ivens over de drooglegging en de Zuiderzeewerken hebben gemaakt.

In een item van Omroep Flevoland vertelt Elize Weijers over het project. Als je meer wilt weten over de drooglegging en de komst van landarbeiders op de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland, bekijk dan de Andere Tijden-aflevering Superboeren.

Afbeelding: © NDC/ Gerrit Wijnne | Still uit de film ‘Almere, stad uit water’ uit 1986 van Pim de Wijs en Gijs van Beurden.

Dit bericht is gepubliceerd op juli 27, 2020 om 11:32 am. Het’is opgeslagen in archief, film, geschiedenis en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

2 gedachten over “Het ontstaan van Flevoland in beeld

 1. Veen, Anneke van op schreef:

  Ha Vera,

  Dit roept herinneringen op aan een boek waar ik de tekst voor heb geschreven: https://www.theobaart.nl/nagele-n-o-p
  Dat is alweer heel lang geleden, maar ik weet nog goed hoe fascinerend ik dat landschap en zijn bewoners vond.

  Groeten
  Anneke

  • Ha Anneke, wat leuk om te horen, ik ben benieuwd naar de tekst. Het ziet eruit als een mooi boek, met foto’s die een interessant beeld geven van het leven in een pioniersdorp. Groet van Vera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: