Nachtlandschappen bij MIJ

sjoerd knibbeler_modell_e_2017

Foto van zelfgemaakte maquette, Sjoerd Knibbeler, Modell E, 2017.

Geïnspireerd door het gloedvolle schilderij De Sterrennacht van Vincent van Gogh maakte Museum IJsselstein de wintertentoonstelling Nachtlandschappen. Net als vorig jaar schreef ik hiervoor de kunstenaarsteksten, en je kunt hier tot en met 24 februari gaan kijken. Anders dan bij de vorige Verlicht MIJ-tentoonstelling, die meer ging over het licht zelf, speelt nu het donker de hoofdrol. In de donkere, eindeloze nacht krijgt de verbeelding vrij spel, met zinsbegoochelingen en illusies. De kunstenaars, waaronder Sjoerd Knibbeler, Koen Vermeule en Anke Roder, voeren je mee langs raadselachtige maanlandschappen, vlinders in winterslaap en donkere horizonten waarin je kunt verdwijnen.  Fotografie, projecties, film en traditionele schilderkunst verruimen je zintuigen en verleiden tot dagdromen.

Ook kun je weer de trappen beklimmen van de zestiende-eeuwse toren, het enig overgebleven deel van het roemrijke IJsselsteinse kasteel. Lichtkunstenaar Matthijs Munnik heeft deze omgetoverd tot een baken van mist en gekleurde laserstralen. Tijdens de openingstijden, van woensdag tot en met zondag van 13:00 tot 17:00 uur, is de toren met een rondleider te bezoeken.

Tentoonstellingsteksten MIJ Nachtlandschappen

Schilderij Sunwards Wintersleep, Astrid Nobel, 2016.

Schilderij Sunwards Wintersleep, Astrid Nobel, 2016.

Dit bericht is gepubliceerd op januari 5, 2019 om 12:17 pm. Het’is opgeslagen in fotografie, kunst, tentoonstelling en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: