Laura Palmer win Peaks

Twin Peaks revival in Extrapool

“Op de set hing een mysterieuze sfeer. Het was alsof je door het hoofd van David Lynch zelf kroop.” En wie zou dat nou niet willen, van de Twin Peaks-fans die zich gisteravond verzameld hadden in het Nijmeegse ‘experimental venue’ Extrapool, om de eerste twee gloednieuwe afleveringen van de legendarische serie Twin Peaks te zien. En om het verhaal te horen van iemand die erbij was, en wel bij de allereerste serie uit 1990. Ruurd Fenenga was second unit cameraman en werd geïnterviewd door schrijver en Twin Peaksfan Hanneke Hendrix. “Alle crewleden wisten toen al dat ze aan iets bijzonders werkten.”

De occulte thrillerserie uit het videotijdperk, over de gebeurtenissen in een slaperig provinciestadje na de vondst van de knappe scholiere Laura Palmer, vermoord en verpakt in plastic, tartte destijds alle tv-wetten. De mythische proporties die deze sindsdien heeft aangenomen blijkt uit de vele blogs, boeken en zelfs filmlokatietoerisme (toeristen laten zich fotograferen bij de betreffende watervallen, gewikkeld in plastic).  “Oh my God!” klinkt het in de zaal als Ruurd het rode baseballjack laat zien dat alle crewleden na afloop kregen, en dat ook gedragen werd in de serie.

Setdresser wordt maniakaal personage

Als lid van de Twin Peaks-filmploeg moest je erg flexibel zijn. Omdat het verhaal aan het kronkelige brein van David Lynch was ontsproten, veranderden verhaallijnen constant. Je kreeg dan extra vellen bij het scenario in verschillende kleuren. Zo was er een setdresser, Frank Silva. Hij zat achter een bed iets goed te zetten. David Lynch’ oog viel op hem en hij dacht: die moet in de serie! Bob werd een van de huiveringwekkendste karakters in de serie. Wie vond Ruurd zelf het engst? “Leland, de vader van Laura Palmer. Die ging af en toe helemaal uit zijn dak. Dan dacht ik: speelt hij dit of is het echt?”

Koffie en meditatie

David Lynch heeft de reputatie heel ongezond te eten (veel donuts en cherry pie). Ook drinkt hij liters koffie op een dag. David Foster Wallace vertelde in het essay dat hij schreef naar aanleiding van zijn verblijf op de set van Lynch’ film Lost Highway hoe hij Lynch voor het eerst zag, plassend tegen een boom. Zo zou hij hem nog vaak zien, want het bespaart immers tijd van een wandeling naar de wc. Met een fan besprak ik in de pauze hoe het dan kan dat Lynch er toch best gezond uitziet. Wellicht is de transcedentale meditatie die hij dagelijks doet, ook goed voor de stofwisseling.

Dit is volgens Ruurd een vorm van geestverruiming, waardoor Lynch in aanraking komt met zijn fantasie. Ook in de nieuwe serie komt die weer heerlijk ongeremd, hilarisch en vol griezelige effecten naar boven: van achteruitsprekende zombies tot sprekende vleesbomen en uit elkaar spattende spoken. Plus de onmiskenbare dubbelgangers en bezeten mensen. Dit alles in het rustige, tamelijk banale stadje met de Twin Peaks en dennenbossen op de achtergrond.

Twin Peaks-verslaving

Als David Lynchfan moet tot mijn schaamte bekennen dat ik zijn beroemdste serie heel slecht ken. Toen de serie uitkwam, was ik nog te jong om het verhaal te begrijpen. Later ging ik in een studentenhuis wonen met drie engelachtige jongens met blonde krullen. De huisgenote wiens plaats ik innam moest het veld ruimen aangezien zij een relatie had gekregen met een van hen. Ik verdenk hen er nog steeds van mij te hebben aangenomen omdat ik dezelfde naam had, en ook best wel op haar leek. Een dubbelganger misschien? Twee van de jongens hadden een Twin Peaks-verslaving, en al blowend keken ze er avond aan avond naar. Ik viel er te laat in en blowde niet, dus wederom was dit geen succes. Maar nu ik de eerste twee nieuwe afleveringen heb gezien, heb ik de smaak te pakken gekregen en kan niet wachten om de rest ook te zien.

Tussen het interview en de afleveringen door was er een man die in de buurt van de filmlokatie heeft gewoond, en daar foto’s had gemaakt, die hij begeleidde op de blokfluit. Ik begreep het niet helemaal, waar het was tamelijk hilarisch. Ook dat, zo vertelde iemand mij, is kenmerkend voor Extrapool.

Vera de Lange

Na een strijd heeft RTL de Nederlandse rechten op Twin Peaks 3 bemachtigd en vertoont de hele serie sinds deze week op, jawel, Videoland.

 

Dit bericht is gepubliceerd op mei 24, 2017 om 1:56 pm. Het’is opgeslagen in film en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: