De Drukkerij van Alles

drukkerij-typemachine

Drukkerij van Alles, foto: De Taartrovers

In de voorjaarsvakantie was EYE Filmmuseum de standplaats van de rondreizende Drukkerij van Alles. Na het zien van een programma met kinderfilmpjes uit de EYE-collectie konden kinderen, verkleed als een echte drukker met een schort, een eigen boek maken. Met papier, stempels, verf, typemachines, en een flinke dosis fantasie: zo kon met een pastamachine een kleurenprint worden gemaakt en werden de boekwerken ingebonden met een naaimachine uit oma’s tijd. De met verf en inkt bedrukte velletjes werden gedroogd aan de waslijn.

In het digitale tijdperk komen kinderen nog maar weinig in aanraking met mechanische apparaten. Dit zijn vaak zware machines die draaien, ratelen, persen, tikken en stampen. En zelfs de naaimachine, die Nederlandse huisgezinnen vroeger standaard in huis hadden, is sinds de opkomende welvaart in Europa veelal verplaatst naar lage lonen-landen.

Je kunt je afvragen waarom veel volwassenen nostalgische gevoelens krijgen bij het zien van een apparaat als de typemachine. Het handschrift raakte hierdoor immers in de verdrukking. De ontwikkeling van de boekdrukkunst heeft er als eerste voor gezorgd dat tekst en beeld gereproduceerd konden worden. Je zou kunnen stellen dat kunst hierdoor minder persoonlijk en uniek is geworden. Het schilderij werd een affiche, de geschreven brief werd een roman, de vulpen werd een stempel. Het kunstwerk veranderde in een inwisselbaar product dat ontelbare malen gekopieerd kon worden. In het digitale tijdperk, waarin steeds minder zaken ‘stoffelijk’ zijn en papier verdwijnt, vinden we ouderwets drukwerk juist weer bijzonder. Net zoals filmliefhebbers samenkomen op festivals om ‘vintage prints’ op 16, 35 of zelfs 70mm te zien. Met de komst van de digitale film en andere media lijkt die uniciteit definitief te gaan verdwijnen.

Het is inspirerend om te zien dat grote en kleine kinderen, verslingerd als ze zijn aan apparaten als I-pad en smartphone, graag iets tastbaars maken en dat zelfs een ouderwets medium als het boek zo’n aantrekkingskracht op hen heeft. Enthousiast experimenteerden ze met letters, vormen, kleur en materiaal. Het was elke keer weer een verrassing wat er tevoorschijn kwam als we, met verf en een pastamachine, samen een afdruk maakten van een boomblaadje. Gebiologeerd keken en luisterden ze naar de naaimachine waarmee ik hun kleurrijke boekjes dichtnaaide en voorzag van een boekenlegger. Trots gingen ze naar huis met hun eerste eigen boek.

Vera de Lange

De Drukkerij van Alles is een concept van De Taartrovers

 

Dit bericht is gepubliceerd op maart 1, 2017 om 3:01 pm. Het’is opgeslagen in Uncategorized en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: